Dit boek gaat jou en je paard helpen

Waarom zijn het bijna alleen de voorbenen die aangedaan raken?

Het is maar zeer zelden dat we hoefkatrolontsteking in de achterhoeven aantreffen. Hier zijn vier verklaringen voor:

De eerste is gerelateerd aan de springsport als veel voorkomende oorzaak. Regelmatige overbelasting door te steil en te hard te landen na een sprong treedt enkel op in de voorbenen. Deze raken als eerste de grond en vangen de grootste klap op.

Overbelasting door te steil en te hard te landen na een sprong

Vervolgens zijn er fysiologisch verschillen. De wisselwerking tussen het hoef- en het kootgewricht verloopt in de achterbenen iets anders dan in de voorbenen. Het hoefgewricht in een achterbeen is al verder naar zijn neutrale positie gedraaid voordat het kootgewricht na de landing van de hoef daalt. Hierdoor is er minder peesbelasting. Ook is de verhouding tussen de verticale en de horizontale snelheid van de voorhoeven bij de landing groter dan het geval is bij achterhoeven. Het hoefkatrolgebied krijgt hierdoor meer kracht te verduren.

De derde verklaring moet gezocht worden in het feit dat paarden in het algemeen geneigd zijn meer met de voorhoeven te teenlanden dan met de achterhoeven. Anatomisch is het zelfs lastig voor een paard om bij een normale paslengte te teenlanden met de achterhoeven.

Maar de belangrijkste verklaring luidt dat achterhoeven relatief sterker en gezonder zijn dan voorhoeven. Dit begint al bij het veulen. Een spelend veulen draait, steigert en zet vaart vanuit zijn achterhand. De kracht bij het voortbewegen komt meer uit de achterbenen dan de voorbenen voort. Dit blijft het geval als het paard opgroeit. Hierdoor ontwikkelen het straalkussen en het hoefkraakbeen zich eerder en beter in de achterhoeven dan in de voorhoeven. De doorbloeding van de achterhoeven is om deze reden ook beter.

Laten we ook niet vergeten dat er veel paarden zijn die alleen hoefijzers onder de voorhoeven getimmerd krijgen. Het valt te verdedigen dat er hier sprake is van een vicieuze cirkel. De voorhoeven zijn al van mindere kwaliteit en worden daarom beslagen. Dit leidt tot een verdere verslechtering, waardoor de hoefsmid zal zeggen dat het paard niet zonder ijzers kan.

Slechte hoeven als gevolg van jarenlang hoefbeslag

Je wilt meer weten

Hou je van dit soort uitgebreide en objectieve informatie over hoefkatrolontsteking? Het boek ‘Hoefkatrolontsteking : begrijpen, behandelen, voorkomen’ staat er vol mee! 214 pagina’s met toegankelijke, wetenschappelijk onderbouwde kennis, inzichten en adviezen die jou en je paard gaan helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.