Dit boek gaat jou en je paard helpen

Klinisch hoefkatrol: misdiagnose bij het palmair hoefpijnsyndroom?

klinisch hoefkatrol, ontsteking, pijn, kreupelheid, röntgenfoto, behandeling, podotherapie, nsaid's, doorbloeding, prognose

De term ‘klinisch hoefkatrol‘ wordt te pas en vooral te onpas gebruikt als er op röntgenfoto’s geen duidelijke klinische verschijnselen te zien zijn, terwijl het paard wel kreupelheidsklachten of onregelmatigheid vertoont. Ook als de klinische verschijnselen wel radiografisch aantoonbaar zijn maar niet te rijmen zijn met de mate van kreupelheid, wordt deze vage diagnose tevoorschijn getrokken. Hoe zit dat?

In veel gevallen betreft het een incomplete of incorrecte diagnose van palmaire hoefpijn anders dan hoefkatrolontsteking. Botoedeem (botkneuzing), ontsteking van de diepe buigpees (tendinitis), van de straalbeenligamenten (desmitis) of van de slijmbeurs (naviculaire bursitis) lijken wat betreft klinische verschijnselen genoeg op hoefkatrolontsteking om ermee verward te worden. Ook laaggradige hoefbevangenheid kan makkelijk als hoefkatrolontsteking geïnterpreteerd worden.

Oorzaken misdiagnose klinisch hoefkatrol

De misdiagnose kan te wijten zijn aan de misplaatste overtuiging van de dierenarts dat hoefkatrolontsteking alleen op basis van anamnese en klinisch onderzoek vast te stellen is. Gelukkig komen we dit soort dierenartsen steeds minder vaak tegen. Een andere reden ligt in de kostbaarheid of gebrekkige beschikbaarheid van bepaalde geavanceerde diagnostische beeldvormingstechnieken, zoals MRI en CT-scans. Tenslotte zijn er mensen zonder veterinaire bevoegdheid die niet te beroerd zijn om elke pas uit de maat van je paard een duidelijk teken van ‘klinisch hoefkatrol’ te noemen.

MRI CT-scan hoefkatrol hoefkatrolontsteking palmair hoefpijnsyndroom Klinisch hoefkatrol
Minder misdiagnoses door geavanceerde diagnostische beeldvormingstechnieken

En nu?

Uiteraard is deze tekst niet bedoeld om de vakkundigheid en kennis van je dierenarts bij voorbaat van tafel te vegen. Een goede dierenarts, die zijn vakliteratuur heeft bijgehouden, weet al lang dat er veel meer palmaire hoefproblemen zijn dan alleen klassieke hoefkatrolontsteking.

Wordt je paard echter te snel en te makkelijk in het hokje ‘klinisch hoefkatrol’ geplaatst, neem dit dan niet zo maar voor lief. Zie het als een aanleiding om serieus op zoek te gaan naar de werkelijke oorzaak van de klachten die je paard laat zien. Doe dit in eerste instantie het liefst in goed overleg met je dierenarts. Zorg ook dat je zelf meer weet over de aandoening. Hoe meer je weet, hoe beter je je paard kunt helpen.

Je wilt meer weten

Hou je van dit soort uitgebreide en objectieve informatie over hoefkatrolontsteking en het palmair hoefpijnsyndroom? Het boek ‘Hoefkatrolontsteking : begrijpen, behandelen, voorkomen’ staat er vol mee! 214 pagina’s met toegankelijke, wetenschappelijk onderbouwde kennis, inzichten en adviezen die jou en je paard gaan helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.