Een effectief behandelplan opstellen is niet altijd even eenvoudig. Er spelen veel aspecten een rol en een onbetwistbaar bewijs over het ontstaan van de aandoening bestaat nog niet, noch een onfeilbare behandelmethode. Zoek een dierenarts die bekend is met de nieuwste inzichten op het gebied van hoefkatrolontsteking en het palmair hoefpijnsyndroom. Hij zal samen met jou en eventuele andere behandelaars de volgende stappen doorlopen:
- Een diagnose stellen op basis van een anamnese, klinisch onderzoek, diagnostische anesthesie en/of beeldvormend onderzoek. Dit klinkt voor de hand liggend, maar helaas wordt er nog steeds behandeld op basis van een misdiagnose of een gebrekkige diagnose enkel op basis van een anamnese en klinisch onderzoek.
- De oorzaken proberen te achterhalen. Hierbij kijkt de dierenarts uitgebreid naar het hele paard, het gebruik ervan, de rijtechniek en training, de huisvesting enzovoort.
- Bevorderende en belemmerende factoren voor herstel in kaart brengen.
- Duidelijke korte en lange termijndoelen stellen en de verwachtingen bepalen, waaronder nadrukkelijk die van jou als eigenaar. Pijnvrij oud worden is wat anders dan weer op topniveau springen.
- Uitleg geven hoe, hoe vaak en waar (thuis of in de veterinaire kliniek) de behandeling gegeven wordt
- Uitleg geven over eventuele bijwerkingen van medicijnen en supplementen
- Een kostenraming maken. Denk hierbij aan beeldvormend onderzoek anders dan ten bate van de eerste diagnose, medicijnen en supplementen, complementaire therapieën, hoefschoenen, aanpassingen aan de leefomgeving
- Uitleg geven over de voor- en vooral nadelen van chirurgisch ingrijpen en de kosten daarvan
- Uitleg geven over wat jij als eigenaar kunt doen om de effectiviteit van de behandeling te verhogen
- Tussenevaluaties plannen om het effect van de behandeling te meten
- Een prognose maken over de ontwikkeling van de aandoening, het mogelijke herstel en het daaruit voortvloeiende toekomstige gebruik van het paard
- Communicatieafspraken maken
Je zult zien dat niet alle dierenartsen het behandelplan zo grondig aanpakken. Als hij iets over het hoofd ziet, staat het jou als eigenaar vrij te vragen de nodige aandacht aan bovenstaande punten te schenken. Wees ook kritisch op wat je te horen krijgt. Wemelt de uitleg van het aangepast beslag, zooltjes, zenuwsneden en andere symptoombestrijdende behandelingen dan kun je altijd even in de gouden gids onder de ‘D’ kijken of je een iets modernere, ruimdenkendere dierenarts kunt vinden.
De diagnose is niet altijd direct te stellen. Soms is aanvullend onderzoek nodig of de visie van een andere specialist. In afwachting daarvan kan de dierenarts al wel beslissen om bepaalde onderdelen van de behandeling in gang te zetten. De effecten daarvan kunnen pijnverlichtend voor het paard zijn en het herstel bevorderen. Bovendien kunnen zij de dierenarts helpen zijn diagnose nog nauwgezetter te stellen. Let wel op dat dit geen invasieve behandeling betreft. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’, gaat zeker niet altijd op.
Met je hoefverzorger overleg je over het bekappen en het gebruik van hoefschoenen. Hij zal graag de diagnose van de dierenarts op papier inzien, evenals de uitkomsten van beeldvormend onderzoek. Goed overleg, maar vooral overeenstemming, tussen je hoefverzorger en je dierenarts is vereist. Niets is zo frustrerend als een dierenarts die het tegenovergestelde wil van wat je hoefverzorger voor ogen heeft. Voor jou is het ook niet te doen om tussen twee vuren te staan. Dit geldt overigens voor alle specialisten die zich met de behandeling van je paard bezighouden.
Vergeet nooit dat het om jouw paard gaat. Jij neemt de beslissingen over welke behandeling je paard wel of niet krijgt. Voel je je onder druk gezet door je dierenarts of je hoefverzorger, zeg hem dat dan. Zijn taak is om je een behandeling voor te stellen, niet om deze op te leggen. Overeenstemming tussen behandelaar en eigenaar is van groot belang voor het succes van de behandeling. Ziet hij dit anders, overweeg dan een andere behandelaar te zoeken.
Je wilt meer weten
Hou je van dit soort uitgebreide en objectieve informatie over hoefkatrolontsteking? Het boek ‘Hoefkatrolontsteking : begrijpen, behandelen, voorkomen’ staat er vol mee! 214 pagina’s met toegankelijke, wetenschappelijk onderbouwde kennis, inzichten en adviezen die jou en je paard gaan helpen.
Ik ontvang graag bericht wanneer het boek uit is. Dank!
Ik heb je uitgenodigd de FB pagina te volgen. Daar zal ik zeer zeker direct van e daken schreeuwen als ie uit is 😉
Als je trouwens in juni in de voorverkoop al bestelt, heb je hem met 15 % korting.